Tjiho!

Hejsan alla, nu var det några dagar sedan sist, men vi lever och har hälsa. Igår trotsade jag kylan och drog till luleå på mellandagsrean. Jag fyndade faktiskt några saker, bla två stycken puma-koftor, två vanliga koftor, en tröja, ett linne och tre tröjor åt Edwin. Allt på rea dessutom. Det var jätte mycket folk, trots kylan. Jag tog bussen in för jag ville inte riskera att bilen inte skulle starta på vägen hem. Jag hade gärna varit kvar längre men var tvungen åka hem 16.20, stackars mig, bara fem timmar på mig. Men jag fyndade som sagt lite grann och sambons presenter är nu inhandlade. Han fyller som sagt på söndag. Han ville inte ha någon tårta så jag ska baka morotskaka istället.

I måndags bjöd jag min kusin Ida på lunch, jag fick denna vackra ros av henne:



Jag gjorde tacogratäng och det är verkligen smarrigt och enkelt att göra.

Idag hade jag fått två paket hem i brevlådan, alltid lika roligt. Det ena paketet innehöll Edwins "lära-gå-sko" och dom var ju hur söta som helst. Han ska ha dom innomhus för att stabilisera fotlederna.

:)

Det andra paketet innehöll en kofta som jag vunnit på Tradera åt Edwin, jätte söt för endast 25 kr. Har dock ingen bild på den däremot har jag fotat mina julklappar som jag fick av sambon:



Armbandet gör sig inte rättvisa på detta kort, det är iaf jätte snyggt, och parfymen luktar ljuvligt.



Den här söta medecinlådan köpte jag på Lagerhaus för 49:-

Tänk snart är det nyår, då jobbar jag visserligen men håller det absolut inte farligt. Det blir en lugn kväll hos mamma och pappa där vi ska göra någon god middag. Jag börjar jobba klockan nio så jag får fira tolvslaget i min ensamhet. Men det kommer bli ett nytt år iaf.

Nä nu ska jag betala räkningarna och sen springa ner till tvättstugan.
Se you later alligator...


Ventura

Jag har blivit förälskad i Venturas lampkollektion. Har hittat en så snygg lampa som jag såå gärna vill ha, och som jag tror att jag ska köpa för mina julklappspengar som jag har fått.





Ser ni den där silvriga bordslampan till vänster? Den vill jag ha.



Riktigt snygg.



Den här är också jätte snygg!

Juldagen

Tänk så fort julafton är över. I flera veckor planerar och längtar man till denna dag. Det ska städas, julpyntas, handlas julklappar och alla mat och godsaker ska inhandllas. Det är ganska mycket förberedelser för en rätt så kort tid. Vi hade iaf jätte mysigt och trevligt igår! Edwin var på strålande humör och maten var hur bra som helst.
Min lillebror fick vara tomte och Edwin blev inte det minsta rädd! Han blev glad över att öpnna sina julklappar.
Tidigare på dagen var vi upp till korsträsk och hälsade god jul innan vi for till min mormor och morfor för att fortsätta julaftonsfirandet.



Nöjd kille hos farmor och farfar som just öppnat sin första julklapp :)



Pappa hjälper till med paket nr 2!





Det är roligt att leka under bordet.



Av sambon fick jag ett jätte fint snöarmband och en parfym!
Av mig fick han en klocka!



Det blev varmt att öppna julklappar, så Edwin fick lätta på kläderna för att orka fortsätta.



Lite av Edwins julklappar :)


God Jul...

... alla nära och kära! Hoppas Ni alla haft en trevlig och mysig julafton. Det har vi haft!


16 månader idag!

Idag blev Edwin hela 16 månader! Tyvärr har han åkt på en förkylning, lagomt till julafton. Men han är inte "sjuk" utan bara snorig. Men detta snor, om dom små liven förstod hur man gör när man fräser. Då skulle dom kunna fräsa ut lite grann iaf. Nu rinner det ner till munnen, och om man inte är nog snabb att torka bort det hinner det leta sig in i munnen. Huvva. Jag hoppas iaf på att det inte blir värre än så här.

Samme var med Edwin på dagis en liten stund idag och det hade faktiskt gått bra, tro det eller ej. Han hade inte alls varit så där ledsen som han brukar. Han hade ätit jätte bra till lunch och verkat glad åt barnen. Tanken var att han skulle vara där själv från åtta till elva, men edwin och samme sov till halv tio så då var samme där den lilla stunden som var kvar innan fröknarna skulle på utbildning.

Imorse försov jag mig till jobbet! Det är verkligen inte roligt, inte för att mina arbetskamrater blir arga på mig, det kan ju hända vem som helst, men ändå, det är inte roligt. Jag hade tryckt av larmet, för strax efter sju ringer dom och undrar om jag glömt bort att jobba :) Nej sa jag och sprang till jobbet för allt jag var värd. Jag hade tom blodsmak i munnen när jag kom fram. Men fram kom jag och natten fick gå hem för att sova.

Tänka sig, imorgon när man vaknar kan man säga "imorgon är det julafton" Vad mysigt! Bara umgås och äta gott.
Alla klappar är klara, Edwins julkläder är strukna och jag har bara ett pass kvar att jobba. Samme däremot han är inte klar med sina bestyr, men det är ju ingen nyhet att han fixar allt i sista stund.


Svar från barnpsykologen

Tidigare i veckan var jag ute på familjeliv och mailade en barnpsykolog angående Edwins separationsångest vid lämning på dagis. Så här svarade hon:

"Jag förstår att det här är svårt att hantera. Det låter som om er son reagerar mer än de flesta på separatioen från er när han ska vara på dagis.
Nu är han ju inte så stor och han har inte heller haft mer än 3 månader på sig att vänja sig.
Det jag tycker ni ska göra är att ta ett ordentligt samtal med personalen på dagis och höra vad de tror. Tycker de att han inte verkar må bra på dagis och har han svårare än andra lika små barn att anpassa sig. Som du kanske vet är det inte ovanligt att så här små barn reagerar kraftigt  på den första riktiga separationen från mamma och pappa. Frågan är om er son reagerar starkare och /eller kanske är känsligare än andra barn.
Det faktum att han inte går kan på sitt sätt bidra till hans övergivenhet. Han har ju på det sättet ingen egen riktig kontroll. Han kan inte springa efter mamma. Det kan göra honom lite extra utsatt .
Hur länge är han på dagis? Är det varje dag? Hur fungerade invänjningen?
Fundera tillsammans med dagispersonalen om det är något ni kan göra för att göra situationen bättre för honom.
Om de tycker att er son har det besvärligare  och de har svårt att hitta utvägar kan det vara bra att kontakta en barnpsykolog, via Barnavårdscentralen.
Jag tror inte att man kan vabba i den här situationen, men kan ni förkorta dagarna för honom på dagis så kan det nog underlätta för honom. Därutöver tycker jag ändå att ni ska uthärda ett tag till. Han kanske bara behöver lite längre invänjning än andra barn."

Dietisten

Äntligen har jag fått sätta mig ner efter denna dag. Vi har varit till stan, handlat inför julen och städat. Eller jag har handlat och städat inför julen :)

Besöket hos dietisten idag gick bra. Mötet gick väldigt fort, det är nämligen så att Edwin ligger inte utanför normalspannet utan ligger alldeles godkänt. Det var en jätte bra och noga läkare som remitierade oss vidare eftersom Edwin som sagt dalat lite på sin kurva. Men dietisten menar att det är aboslut innom det normala iaf. Och nu helt plötsligt, för 2,5 vecka sen tillbaka har han ju ätit som en häst. Hon berättade en sak som vi inte visste tidigare, och det är att Edwin behöver få i sig ca 850 kcal om dagen. Hon räknade även ut för oss att om han äter sina tre vällingsflaskor som han gör får han i sig sitt dagsbehov. Det är alltså inte så jätte konstigt om han inte alltid varit så jättehungrig vid varje måltid. Vi har både jag och samme vetat om detta med vällingen, att det kan vara boven som gjort att den mättat hans hunger och att han därför inte velat äta. Edwin äter välling morgon och kväll och även på nätterna ibland. Det är inte så ofta nu men det händer. Så målet är att försöka få bort nattmålen för gott och minska på morgonvällingen lite grann så han hinner bli hungrig till lunchen. Men som förälder är det svårt det där, man vill ju mätta sitt barn till max vid varje måltid. Det skulle kännas jobbigt att lämna han på dagis hungrig, men dom äter som sagt frukost kring åtta, men tyvärr kan jag tycka att lunchen är lite tidig. Dom börjar redan 10.30. Dietisten sa att vi kan även prova att försöka byta ut vällingen mot vanlig frukost, tex gröt, smörgås eller fil. Vi ska prova oss fram. Det är iaf inget som är avvikande hos Edwin. Han är en glad liten prick som är full av energi. Det sa dietisten och det håller vi själva med om. Det är lätt att oroa sig, det är ju faktiskt sitt barn det gäller och det är då det är skönt att få bekräftat av någon kunnig person att man inte behöver oroa sig. Sen är det så att barn äter om dom är hungriga, dom reglerar det där riktigt bra, om man inte har något annat fysiologiskt fel som gör att man inte kan äta.

Jag berättade ju tidigare om mitt lilla projekt, här är resultatet från min hall:





Bokstäverna har jag beställt från panduro som jag har målat svarta och satt fast med häftmassa.

Imorgon har vi middagsbjudning. Hit kommer sammes mormor och morfar. Till förrätt blir det räktoast, till varmrätt fläskfilegryta med klyftpotatis och till efterrätt bär i ugn med vit choklad och glass på sidan om.

Nu ska jag göra mig klar för sängen!

Kommer ni ihåg...

... den här lille tomtebäbisen för ett år sedan?




Här är han nu, ett år senare, i samma mössa, något längre och något tjockare:



Lika söt som för ett år sedan.





"- Men morsan, hur gör jag sen?"







Ytterligare en rolig min.





Snart är det jul här i vårt hus...


lördag

Idag började dagen med en kramgo liten kille. Han gav oss kramar varannan gång, men sen ville han bestämt upp ur sängen. Mamma och pappa kom förbi en sväng på morgonen innan dom drog vidare till Piteå. Efter det åt vi lunch och begav oss till korsträsk. Där fick Edwin en julklapp i förväg som vi passade på att prova, han fick nämligen en jätte fin pulka! Oj vad han tyckte det var roligt. Och dom är ju så fina dessa pulkor. Lätta att dra och praktiska med de höga ryggstöden. Man kan om man vill gå och strosa på byn med den om man inte vill ha vagnet med sig. Efter korsträsk for vi hem för att snabbt göra middag innan jag skulle iväg på jobbet. Det blev tacos, alltid lika gott.
Jobbar dag imorgon, sen är jag ledig fram till onsdag. Jobbar alltså bara två dagar till veckan. Så härligt!

På måndag ska vi som sagt till dietisten i Piteå. Jag tror att Edwin gått upp i raskare tempo denna gång eftersom han har ätit så bra de senaste 2,5 veckan. Hoppas det håller i sig.

Jag är lite i valet och kvalet om man ska ha tomte på julafton. Jag vet att min son inte är nog stor att uppskatta tomten, men det är ju rätt mysigt med dessa tomtar. Men jag funderar på om han kommer bli rädd, eller funderar och funderar, känner jag min PK rätt så kommer han bli ledsen. Så det kanske inte är så bra ide att utsätta han för någon tomte detta år. Vi kanske tar det nästa istället. Vi får se.

Har alldeles nyss suttit på laredoute för att göra en beställning på lite kläder åt Edwin. Men då hänger sig sidan, så jag får vänta till imorgon för jag orkade inte leta reda på allt jag hunnit sätta i varukorgen.


fredagkväll

Kom hem från jobbet för ett tag sedan. Tidigare idag kom sambon och Edwin förbi med en överraskning. Dom hade varit på byn och köpt mig en chokladkaka och en påse julskum :) Samme hade köpt ett jätte fint underställ åt Edwin från sportringen.



Jätte bra att ha under kläderna när man ska ut och gå.

Igår köpte jag en tomte som jag satte under granen. Tanken var att jag skulle få mig ett kort på sonen bredvid denna tomte, men så blev inte fallet. Edwin var jätte glad och ville krama den, men när den då ramlade mot honom blev han lite rädd. Eller rädd, lite reserverad. Han trodde kanske att det var en "riktig tomte"



Lite på avstånd :)








Igår fick vi ett paket hem i brevlådan. Edwin fick en julklapp av min moster från Ramsele. Det var ett par jätte fina jeans och en häftig skjorta till! Tack för det!

I skrivande stund står sambon och masserar sitt främmande. Han befriar dem från olika knutor och styva ryggar. Dom både njuter och skriker :) Det är inte dumt att ha en massör till karl.

Nu ska jag ner till tvättstugan en sväng. Sen ska jag färdigställa ett projekt jag påbörjat med för ett tag sedan. Bilder kommer innom kort.

Bitande kyla

Snälla tomten, jag önskar mig en mildare vinter.

Tänka sig, snart är det julafton. Tiden rusar fram, snart är det sommar. Eller drömma sig bort kan man alltid göra, för visst är vi less denna bitande kyla nu. Jag är inte riktigt färdig med julklapparna än, men snart ska allt vara inhandlat. Har även köpt födelsedagspresenten till sambon som fyller den 2/1. Så han får inte bara julklappar utan kort därpå även massa presenter :)

Det har gått rätt så bra på dagis i veckan om än han är ledsen när man lämnar honom. Dom hade luciatåg i måndags och då hade Edwin blivit jätte glad, klappat och lyst som en sol. Imorgon är jag ledig men ska lämna honom en timme. Jag tror på att vara där varje dag kan göra susen efter ett tag. Det är iaf vad jag hoppas på.

Ikväll har jag och samme fått skratta åt våran lille son. Vi skulle ha gåträning med läragåvagnen. Men då kom han helt plötsligt på att han skulle sitta i vagnen. Han lyckades krypa ner där och skrattade så gott. Han ville bli skjutsad, mycket roligare än att lära sig gå.













Jag skulle kunna titta på min stora bäbis 24 timmar om dygnet. Han är min goaste godis!!



Här vill han leka med kamerabandet. Titta så gulligt med de två små tänderna.

Ikväll har jag hunnit baka gräddkola med smak av polkagris och gjort nougatcrisp. Lite julgodis!
Nu ska jag slå in tre julklappar, sen ska jag hoppa i säng!



Leos lekland

Idag blev det inget bad i boden, vi for till Luleå på leos lekland istället. Och jag kan säga att det var en lyckad dag!
Edwin blev som en ny liten kille när vi kom dit. Innan vi kom fram hade jag föreställt mig att han skulle vara rädd och bara vilja vara i famnen som sist när jag och mamma var där med honom. Men han hade så otroligt roligt från första stund. Han var inte det minsta rädd, han skrattade från första stund vi kom dit till vi begav oss hem.
Han älskade att krypa omkring, kasta bollarna och hoppa i hopptälten. Han ville inte därifrån. Oj så lycklig jag kände mig. Han lekte och ville klättra, han utmanade sig själv och verkligen älskade att vara där. När det var dags för lunch åt han som en liten varg. Jag satt och tittade på honom och tänkte på så oerhört glad jag kände mig för detta som kanske för många andra inte verkar så märkvärdigt. Men för Edwin är det ett jätte stort steg frammåt. Att träna motorik och att vara bland springandes och hoppande barn. Detta hoppas jag kommer gynna honoms framtid på dagis. Nu framöver ska han vara på dagis varje dag, fastän jag inte jobbar. Det räcker med en liten stund bara för att få in rutin på det hela. Och jag vill tacka mamma,syster och svärmor som ställer upp och hämtar honom så han ska slippa vara där allt för länge på dagarna då jag har mina dagturer. Det är värt så otroligt mycket både för Edwin och mig. Inga ord i världen kan tacka er nog.



Så här glad blev jag av Leos lekland:)











Dags för en behövlig lunch!



Igår på lilla julafton i korsträsk. Massor med god mat och söta små barn :)

Imorgon är det en ny vecka igen. Jobbar alla dagar förutom torsdag, pluss helgen då.
Nu sitter jag och sambon och dricker glögg, men jag ska börja avrunda denna tredjeadventskvällen.



Grattis pappa

Världens bästa pappa, min pappa fyller hela 47 år idag. Jätte stort grattis från mig till dig.

Idag på morgonen for vi till dagis för lite luciafirande. Edwin var pepparkaksgubbe men tyvärr blev det inget roligt luciafirande. Som ni kanske redan räknat ut så var han ledsen och rädd att jag skulle lämna honom. Vi gick ut från rummet och satte oss i soffan. Då kände jag bara hur jag fylldes av en tung och jobbig känsla i hela kroppen. Här satt jag med min lille Edwin som upplever dagis så otroligt jobbigt, i ett annat rum i hopp om att han skulle sluta gråta. Vad ska jag göra tänkte jag om och om igen. Jag kände att jag hade kommit till en gräns där något måste göras. Jag kände mig maktlös, utan svar på frågan om hur detta ska bli bra. En önskan om att någon kunde säga "så här ska vi göra"...


Ny design, samma blogg

Stort tack till världens bästa mamma som gjort om min bloggdesign! Puss och kram till dig!

Saffransbullar

Inget roligt att lämna på dagis idag. Han blev ledsen när vi kom in, och grät massor fastän han var i min famn. Han visste ju att jag skulle fara. Jag lämnade han kring 13.30 och samme hämtade honom klockan 16.00.
Det hade tydligen gått bättre efter en stund. Det jobbiga är att han inte är kontinuerligt på dagis då jag jobbar skift. Han kan vara ledig mitt i veckan, så det blir aldrig riktigt att få in det som någon rutin. Puhh känner jag bara.
Det ska inte behöva vara så här, kanske måste jag skola in honom igen. Det är jobbigt för Edwin, mig själv och jag kan tänka mig att det måste vara tungt för fröknarna också. Dom får kämpa på med att trösta, hitta lösningar och underhålla. Nej nu vill jag bara att dagis ska kännas som något bra för Edwin. Jag vet att det är det, men när han upplever det så jobbigt just nu så känns det inte rätt att lämna honom. Ska prata med dem imorgon då jag hämtar honom klockan fyra.

Imorgon ska jag baka saffransbullar. Vi har inget julfika än så något måste jag fylla frysen med. Funderar även på att göra lite julknäck, ser så mysigt ut att ha det i en skål på bordet.

På lördag blir det lilla julafton i korsträsk. Ska bli roligt! Och säkert jätte gott :)

Idag fick vi brev från  Piteå och en tid till dietisten den 20/12. Jag hade sån tur att jag var ledig då. Perfekt. Även sambon är ledig så han hänger också me!

På söndag ska vi till nordpolen och bada. Edwin ska få inviga sina badbrallor :) Blir roligt! Minns inte sist jag befann mig på ett äventyrsbad.




Kvällsstädat

Ikväll har jag varit flitig. Jag har tvättat fyra maskiner med kläder, vikt ihop massor med färdigtorkad tvätt, städat toan och sorterat papper. Hur duktig har inte jag varit? Jag tog faktiskt mig en liten skumtomte på det. Okej två stycken, okej tre, nej nu ska jag sluta ljuga. Jag tappade räkningen vid åtta...


Julutmaning

Snart är julen här, jag hittade denna "julutmaning" på min mammas blogg.

Pepparkakor – Lussebullar
Skumtomtar – Knäck
Ischoklad – Marsipan
Köttbullar – Prinskorvar
Julkorv – Julskinka
Lax – Sill 
Revbensspjäll – Janssons Frestelse
Paradis – Aladdin (min mamma kan ta EN, jag kan ta TIO)
Rullsylta – Pastej
Glögg – Julmust (Gott båda två)
Sallad – Dopp i grytan
Ris á la malta – Risgrynsgröt
ÄppelmosSenap
Hemma – Borta (borta bra men hemma bäst)
UtomlandsSverige (utomlands för att semestra)
Ge – Få (finns det nå roligare än att ge?)
Mysteriet på Greveholm – Dieselråttor och sjömansmöss 
Chokladkalender – Paketkalender
Plastgran – Äkta (vi har en vit)
Arne Weise – Ernst (tror jag)

Nu är denna jobbarhelg över. Det har gått jätte bra och tiden gick fort. Ledig imorgon. Hoppas att kylan försvinner. Vill ta ut min lille son på en långprommis, men vill inte riskera att han blir sjuk igen.


Flytta till Piteå

Ska inte jag och min familj göra, men idag har jag,mamma,edwin och hanna hjälpt min käre lillebror med ett litet flyttlas dit. Han kommer att göra sin praktik i Piteå och då är det bekvämt att bo där under den tiden. Lägenheten var jätte mysig med nya golv och snygga tapeter. Jag och Edwin passade på att dra in till stan en snabbis. Jag gick in på gallerix för att beställa en ram till förstoringen på PK, och vet ni vad det skulle kosta? 1600 kr med den ram och storlek jag hade velat ha. Ramar till bilder på 50x60 är av någon anledning svårare att få tag i, men tur som jag faktiskt har ibland så stod den där, en färdig ram för ett mycket bättre pris!  När vi kom hem och hade satt in bilden så märkte vi att ramen var lite för glansig, så vi ska nog dämpa ner den med en mattare vit färg.

Jag hittade även en julklapp till Samme som jag blev jätte nöjd med, hoppas han blir det också :)
Edwin fick en tröja från Lindex med pepparkakor på. Jätte söt.

Imorgon är jag,edwin,mamma,hanna och anette bjudna på lunch hos min faster maria. Så gott och trevligt.
Efter det drar vi vidare till dagis och jobb. Jag jobbar kväll imorgon, dag lördag och kväll söndag. Lämnar Edwin kring 13.30 och Samme hämtar honom strax efter fyra. Lagomt länge.

Just det, i onsdags var vi på familjecentralen som har öppnat här på byn. Jag hade aldrig varit dit så vi tänkte kolla läget. Det var massor med barn och mammor, även en pappa :) Jätte trevlig personal, jag pratade med en kvinna som var specialpedagog.

Nu ska jag surfa vidare!

RSS 2.0